onsdag 30 november 2011

Projektperiod

Fäladsgårdens första projektperiod är snart avslutad och nästa ämnesperiod tar vid. På torsdag reflekterar vi över innehåll och lärande och godbitar plockas ut till portfolios och Wall of Fame.

Vilken kreativitet vi sett under veckan! En underbar känsla att gå runt i skolan och se alla hörn och utrymmen sjuda av liv! Så många arbetar tillsammans! Samarbetet blir betydelsefullt när det gäller att tillsammans film BBC-intervjun av Billy Elliot, göra levnadsbroschyr till tonåringar, skriva modereportage i ett historiskt perspektiv till webtidningen, skapa informationsfilmer för drömgymnasiet och förebereda debatten om manligt och kvinnligt eller visa på film hur man agerar vän i ny klass.

Alla hjälper alla, och även om det givetvis varit många osäkerhetsfaktorer och ibland en hittad minneskortsläsare som räddat en förmiddag överväger glädjen definitivt oron denna testperiod. Det räcker att gå runt i korridorerna och höra en nia fråga en sexa: kan du hålla datorn så vi kan filma? Eller: fick ni till green screen till Londonmiljön? Pensionären som beundrar broschyrerna i biblioteket och den engagerade debatten (som egentigen inte skulle starta förrän en timme senare i klassrummet) i matsalen om vad killar kan och vad tjejer kan. Uppdragen har engagerat! Hela skolan!

Intelligenta och lärande frågor har ställts hela tiden av kunniga lärare så uppdragens lösningar lyfts till höjder få anade var möjligt! Lärande dokumentation har stöttat överlämningar mellan lärare-lärare, elev-elev och lärare-elev. Det är så proffsigt! Av alla! Önskar att Skolverket och Björklund med kollegor får uppleva liknande stunder. Här skapas medvetna och kreativa samhällsmedborgare! Av proffsig personal!

Allt efter behov har små instruktioner skapats och den digitala kompetensen ökar stadigt, hos alla. Några av alla exempel på stöd till varandra:

Publicerbar film

Intro till Pages

Pages - bakgrund

Pages - text

Pages - Bilder

Givetvis har inte datorn varit med hela tiden ;-) Robinson har utspelats i hallen, romaner har lästs, Fair Play har spelats och sköldar har målats. Viktigt och nödvändigt så alla sinnen får sitt!

Nyfiken på axplock av Lpp, bedömning och elevutvärdering/lärarutvärdering?

Ett rejält kliv framåt mot 21st Century skills, definitivt! Blir spännande att se hur det avspeglar sig även under ämnesperioden.

1 kommentar:

  1. Jag kan rapportera från bibblan där det varit febril aktivitet hela projektperioden. Aldrig har vi haft så många grupper av elever som jobbat samtidigt. I varje hörn har de suttit tillsammans med sina datorer. Stämningen har varit mycket positiv!

    SvaraRadera