söndag 24 juni 2012

Uppkopplad eller avkopplad!

Vilken härlig föreläsning/stand-up och framför allt en bra avslutning/start på mitt sommarlov.

Uppkopplad eller avkopplad? Hur förhåller vi oss till alla de sociala medier som dagligen och konstant påverkar oss. Är vi alltid uppkopplade eller kan vi vara avkopplade på jobbet och hemma med familjen?

Micke Darmell pratade om att vara härvarande, alltså inte bara närvarande UTAN härvarande. Närvarande är när du är fysiskt på plats, medan härvarande syftar på både en fysisk och psykisk närvaro. Micke tes är: "Oavsett om du är chef, ledare, kollega, vän, förälder eller kärlekspartner, så kommer du att lyckas om du kan vara härvarande!"

Han gav väldigt många bra tips på hur vi kan bli just HÄRVARANDE i vår vardag. Här kommer några:


1. Stäng av jobbmailen under vissa delar av dagen. 
På detta sättet undviker du att bli störd när du t.ex. sitter och planerar eller rättar prov. För 10år sedan blev vi störda 13gånger/h, idag blir vi störda 37gånger/h. Vi behöver alltså minimera antal gånger vi blir störda för att effektivisera vårt arbete. Mailen går ju att kolla efter 1h´s arbete.


2. Stäng av alla sociala medier under dina möten.
Stäng av ljudet på telefonen, mailen, facebook m.m. när du sitter i ett möte. Detta för att du ska vara härvarande i det som diskuteras på mötet. Mötena blir enormt mer effektiva om alla på mötet är härvarande.

3. Sätt upp "Stör ej! skylten.
Även här för att vara mer härvarande och effektiv. Att kunna ha tankarna samlade på det man ska göra, så kanske man ibland får sätta upp "Stör ej"-skylten. 1h effektiv arbetstid gör att man hinner betydligt mer än om det finns störningsmoment runt omkring en.

4. Ingen jobbmail i telefonen.
För att kunna koppla av på fritiden och inte känna pressen att svara på jobbmail, kan det vara bra att inte ha den kopplad till telefonen. Mailen kan du kolla det sista du gör och det första du gör när du lämnar/kommer till jobbet och ändå göra ett bra jobb. Vi måste kunna koppla bort jobbet och vara härvarande på vår fritid också, annars mår vi inte bra på långsikt.

Micke var verkligen inte motståndare till facebook, twitter...och andra sociala medier, men vi måste hitta ett bra förhållningssätt till dessa medier för att må bra och lyckas långsiktigt.

Jag fick med mig väldigt många tankar på hur jag ska tänka för att vara mer härvarande, vare sig det är på jobbet eller med familjen.

Glad sommar!

/Carina

 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar