fredag 24 januari 2014

Nya intryck

Dagens spår hette Digital litteracitet.
Inledningsvis fick vi lyssna till Bonnie Stewart som talade om hur vi navigerar i det enorma informationsflödet och vad det innebär att vara litterat idag.

Därefter fick vi i grupper diskutera vad digital litteracitet innebär och visa det i en hexagonövning:Stewart fortsatte med att betona skillnaden i förhållningssätt mellan ett institutionaliserat lärande och nätverkande:
institution                         nätverk
produktfokuserad         processfokuserad

publik- läraren         publik- världen

(Om du vet att alla kan se ditt arbete så ser du till att det är bra).
När det gäller publiceringen av elevarbeten har vi mycket att utveckla tror jag. Processtänket har vi redan.

Därefter tog Sara Mörtsell, Education manager på Wikimedia, vid och talade om så kallade badges, dvs digitala diplom som kan utfärdas av vem som helst. Tanken är att med hjälp av dessa lyfta fram det informella lärandet och de kunskaper som ligger i skärningspunkten mellan olika discipliner. De utfärdas med en länk till en digital produkt som visar exakt vad personen i fråga kan.
Som Lea, gymnasieelev på skolan Young Business Creators i Nacka sa: "Om jag går ut med samma kunskaper och betyg som alla andra så kan ju dessa badges vara något som visar vem jag är och vad jag är duktig på och brinner för." 

Kan vi på Fäladsgården använda dessa som så kallade motivationshöjare för eleverna och visa att vi kan och vill erkänna alla olika kompetenser som våra elever besitter? Det måste ju inte vara ett formellt betyg utfärdat på papper. 

Här fick jag en tanke. Vi skulle kunna göra som andra skolor där lärspridarna har ett klistermärke på sin dator som talar om att de är just digitala coacher (ett något coolare namn än lärspridare). Dels för att visa andra elever vem som kan hjälpa till och dels som en badge för att erkänna deras kunskaper och boosta dem lite extra. Kanske till och med en T-shirt? 
Här en bild på klistermärket som en gymnasieskola i Kalmar ger sina digitala coacher:


Mer info om digitala diplom

/Andreas2 kommentarer:

  1. Helt klart något för äpprljuicegruppen att tänka vidare över. Digital coach, me like!

    SvaraRadera
  2. Det tar vi upp med dem nästa gång vi ses. Gillar också ordvalet digital coach!

    SvaraRadera