söndag 11 januari 2015

Skola på riktigt blir en skola att räkna med!

Två dagar in på terminen har jag redan fått första skolboosten genom att får vara en del av ett kollegium som verkligen tror på sig själva som lärare, litar på sina elever och skapar en skola som är viktig för alla.

Exemplet denna gång är ett urgammalt SO-tema: konflikten i Israel och Abrahams barn. Temat har använts på olika sätt de senaste 25 åren men är tyvärr ständigt lika aktuellt, ingen lyckas ju skapa fred.

Gemensamma frågor i början av slutuppgiften.

Nu har ett gäng åttor på Fäladsgården fått i uppgift att tänka ut möjliga fredslösningar. Deras lärare (@HeleneNyren) litade på deras förmåga och tog kontakt med UD. De svarade och var intresserade. Visst vill de läsa ungdomarnas förslag! Alla förslag är viktiga i denna utdragna konflikt! Jullovet kom emellan men i fredags hade Fg-läraren och UD-sekreteraren telefonkontakt igen, nu för att komma överens om hur förslagen ska överlämnas. Lärarens förslag var publicering på en site där Jan Eliasson, vice generalsekreterare i FN kunde ta del av det han ansåg relevant. UD-sekreteraren ville dock hålla förslagen hemliga till Jan kom till UD (Jan googlar hela tiden och skulle då med största sannolikhet hitta elevernas site, SAMR-nivå 4!). Diskussion följde mellan läraren och UD-sekreteraren, på lika villkor, ett givande och tagande utifrån Jans mottagande och elevernas möjlighet att lära av varandra.

Två stolta professioner som kompromissade och fann gemensam lösning utifrån respektive behov och organisation.

På tisdag ska flera av förslagen vara publicerade på elevernas site, tillgängliga för Jan Eliasson och UD samt hela övriga världen som kan svenska språket. De som valt brevformen är sända direkt till UD och skrivna enligt den mall som UD önskar.

Bakgrunden till de kompetenta fredslösningarna finns i det proffsiga arbetsområdet.

Våra elever kan, när de får möjlighet! Våra lärare litar på sin kunskap, och använder den! är skolan viktig, för alla!

/Viveca

2 kommentarer:

 1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Här finns elevernas arbeten och förslag:
   https://sites.google.com/a/faladsgardenlund.se/israelpalestina/

   Radera