tisdag 14 april 2015

Det finns ingenstans att fly – blogga Tryggt


Jörgen Lundälv. Vi är skyldiga varandra ett gott bemötande, respekt och erkännande även i de sociala medierna. Den som kränker sin medmänniska i bloggosfären har ingenstans att fly. Inte heller har den med kränkningserfaren- heter någonstans att ta vägen. Hur kan vi lära varandra att vara trygga i de sociala medierna? Blogga Tryggt handlar om hur vi alla kan återta vår rätt att närvara i de nya medierna och möta varandra respektfullt och etiskt. Jörgen är docent i socialt arbete och trafikmedicin, journalist och författare.

Under hela föreläsningen tänker jag på vårt värdegrundsarbete på Fäladsgården, på hur VIKTIGT det är och att vi ALDRIG får och kan släppa det.

Jag tänker också på hur viktigt det är att börja i tidiga åldrar och att ”stafettpinnen” måste tas över efter oss. Jörgen har erfarenhet av studenter och ger exempel på hur de kränker varandra och lärare. Han berättar om vilka konsekvenser det kan få,  t.ex avstängning från utbildning under viss tid eller till och med för alltid. Detta föregås av en anmälan till disciplinnämnden och resulterar i ett ”bekännelsebrev” från studenten. Anledningarna kan vara enkla, -jag var så trött, - jag mådde inte bra, - jag fick inte det resultat på tentan som jag hade förväntat mig, -jag som hade pluggat så mycket och läraren skrev bara OK.

Hur långt kommer vi/eleverna med mat i magen, god sömn och feed-back? Ganska långt tror jag, vi måste hjälpa varandra att må bra.

1 kommentar:

  1. Underbara tankar! Och visst är vårt värdegrundsarbete superviktigt! Kopplat till sunt leverne, annars blir man lätt irriterad och skriver dumma saker. Tänkvärt att koppla ihop goda matvanor med nätetik, klokt!

    SvaraRadera