onsdag 29 oktober 2014

Google Education - smart verktyg!

Även jag deltog i Google Summit i början av veckan och kompletterar Anders rapport med några tankar kopplade till vår egna utvecklingsmål.

Att GAFE (Google Apps For Education) är ett supersmart verktyg i lärandet vet vi redan. Under min tid som skolledare har jag inte varit med om något verktyg som stöttat skolutveckling i rätt riktning mer är just GAFE. Det är så enkelt, så avskalat och så kollaborativt att man bara kan fascineras och engageras. Men, tanken gnager lite hela tiden; är det ok att ha GAFE till allt? Google sees you, you know! Hur hanterar vi vår egen och föräldrarnas rädsla och hur väger det mot effektivt lärande? Helt klart att tekniken sprungit betydligt fortare än rådande regelverk.

När jag tittar runt i våra digitala klassrum (ämnes- och projekt-siterna) känns tillfredsställelsen större och större, Learn - Create - Share, syns överallt. Något som även Heléne höll seminarium om på LETT. Utan denna modell (learn - create - share) tror jag inte det går att komma så långt i lärande som vi gör. Våra elever har hela tiden "fiffiga kompisar" att inspireras av, härma och hitta nivå ur. Elev-exemplena genom publiceringen blir öppna både för hela skolan och alla andra som är nyfikna. Kravet att publicera (givetvis i dialog med eleven) gör även att elevuppgiften blir lite mer "På riktigt", den får mening. Vi börjar helt klart nå Redifintion-nivån i SAMR-modellen. Här har vi haft god hjälp av GAFE! Ett litet exempel på detta samtidigt som vi tydligt ser hur fantastiskt duktiga våra elever är och hur bara de utvecklas:
Ritningen gjordes i våras, samma elev har gjort filmen nu i höst.
Husritning i Sketchup, åk 8. Under projekt: Lund som industristad
Film kommer inom kort.
Jag ser också en god blandning av T-P-C-K (teknik, pedagogik, innehåll, kunskap) av det som gott lärande ska innehålla. Absolut finns tekniken med hela tiden men det mest fantastiska är den goda mixen och synligheten av pedagogens upplägg och tankar med undervisningen. Jag är övertygad om att de öppna ämnessiterna frigör tid som kan användas till visa eleverna vad som gåtts igenom, vad tanken var att de skulle arbeta med samt lämpliga fördjupningsmöjligheter. När läraren kan gå in i kollegans klassrum (siten) och inspireras, plocka uppgifter frigörs tid till annat samtidigt som skolan blir mer likvärdig oavsett vilken lärare du som elev har.

Få är det som säger att GAFE inte stöttar BFL och visst! Våra elever är så vana vid att arbeta med kamratrespons att de går in och delar och ger varandra respons på eget initiativ. Kamratrespons i docs över skolgränserna berättade Kajsa och Cristina om på LETT och visar även där GAFEs kraft genom att flera skolor både i och utanför Sverige använder ett gemensamt system.
Kamratrespons med hjälp av Drive

Kamratrespons med hjälp av Drive









Vi fortsätter på inslagen väg, jag lovar att stötta och pusha för detta fantastiska arbetssätt: Learn - Create - Share med hjälp av SAMR/TPCK/BFL!

Just nu ser jag inget annat verktyg än GAFE till vårt arbetssätt men vad jag lärde mig under konferensen är att det som är GAFEs styrka, att systemet har flera miljoner användare world-wide också kan vara dess nackdel. Om de flesta användarna finns i länder med annan kunskapssyn än Sverige, t ex asiatiska länder kanske utvecklingen går mer mot summativa verktyg än formativa just i skolapparna (t ex Classroom). Som vanligt gäller det alltså att använda sin pedagogiska professionalitet i valet av tekniska verktyg och program, att vi ska bruka dessa teknikaliteter tvivlar väl ingen på 2014?

tisdag 28 oktober 2014

Google Summit 2014 i Tumba

Sitter och tar igen mig efter två dagars inspiration i GAFE. Det är bara att konstatera att vi har kommit långt i vår användning av Google Apps och övrig digital kompetens på skolan. Det har varit många mindre föreläsningar med varierat utbud. Det jag mest tar med mig är att vi skall fortsätta vårt arbete med eleverna för en öppen digital skolkultur. Vi gör rätt!

Här kommer några viktiga punkter att utveckla i vårt arbete. (Utan rangordning)

  • För att underlätta för eleverna att lära sig programmering senare så skall vi använda oss av kalkylblad inte bara i matematiken utan också i alla ämnen. T ex göra tabeller som man sedan gör till en graf som man skall diskutera resultatet av.
  • Att försöka utnyttja chattfunktioner i dokument/classroom uppgifter så att elever lär sig att ställa frågor och kan hjälpa varandra. C3B4Me i digital form.
  • Installera ett antal tillägg och Add-ons till dokument och Chrome. Här finns det en guldgruva att ösa ur men det gäller ju att hitta bra tillägg som man verkligen använder. Detta är en lista på bra tillägg för Google dokument:
    • Stava Rex för rättstavning mm. (Google doc)
    • Translate för att omvandla den svenska texten i ett dokument till engelska i ett fönster till höger. Mycket bra för elever med svaga svenskkunskaper men bättre på engelska. (Google doc)
    • Wizkids CAS för matematiken för att enkelt lösa ekvationer, undersöka olika variabler mm. Ett enkelt program som kan mer än man först tror. (Google doc)
    • g(Math) för matematiken men denna kan jag inte så bra. Den inbyggda ekvations editorn är bra. (Google doc)
    • Mapping sheets för att via adresser kunna markera dessa på en google map sida. (Kalkylblad)
    • Flubaroo för rättning av formulär (Formulär)
    • Super Quiz är som Flubaroo fast med steroider. Här är det viktigt att sätta allt rätt men sedan så kan man få fram mycket genom ett formulär. (Formulär)
    • Choice Eliminator för att få bort redan tagna svar i ett formulär. Bra när man vill att föräldrar skall boka tider för U-samtal t ex. (Formulär)
    • Doctupus och Goobric för formativ bedömning. (Kalkylblad)
  • Tillägg till Chrome som är värda att se mer på.
    • goo.gl URL shortener som mycket lätt omvandlar en lång url till en mycket mindre url. Man kan också få denna url till en qr kod.
    • One Tab där man kan först lägga upp många bra flikar med sidor som eleverna kan använda sig av och sedan så får man alla dessa länkar på en sida som kan exporteras till exempelvis en site sida.
    • Screencastify för att göra skärminspelningar. Vi använder ju Quicktime och det fungerar ju riktigt bra men detta fungerar också för PC och Chrombooks.
  • Add-os för Chrom som är bra men här finns ännu fler att utforska.
    • Sumo paint som ritprogram. Även på webben.
    • Geogebra för matematiken. Möjligheterna är obegränsade.
    • Ujam där eleverna lätt kan göra sin egen musik. Perfekt att utnyttja till bakgrundsmusik i filmer utan att behöva tänka på upphovsrätten.
    • Biodigital human för att utforska människokroppen.
Detta får räcka men det finns så mycket mer att utnyttja. Detta är ett första försök att sammanställa nyttiga tillägg mm så det är bara att komma med fler förslag på saker ni använder er av.
Det är mycket som händer nu med Google och deras program så det är bara att hålla ögonen öppna för vad som komma skall.

torsdag 16 oktober 2014

LETT på Fäladsgården

BETT finns och hägrar, SETT finns och hägrar ... men LETT är verklighet!

I eftermiddag har 170 pedagoger nätverkat på Fäladsgården och njutit av 17 olika workshops om lärande i ett modernt samhälle. En fantastisk bredd och kompetens! Jag gick in och ut i klassrummen och hörde kamratrespons i google docs tvärs över Sverige, lärandevinsten med publicering på Internet, programmering på lågstadiet, programmering i språkundervisning, digitala berättelser i förskolan, vikten av riktiga uppgifter (SAMR), exit tickets i olika digitala program, bildstöd i kommunikation m m. m m. Jag bara njöt! Och kände stolthet!

Vad som slog mig var att vi nu kommit ifrån rena tekniktips och innehållet var mycket mer pedagogiska diskussioner med tydlig BFL-inspiration. Det har hänt mycket i Lund! faktiskt ;-)

Nyfiken på vilka workshops som hölls? Kolla här:

Valbara workshop, pass 1

Valbara workshop, pass 2

lördag 4 oktober 2014

En helt vanlig dag på Fäladsgården...

Vilken dag....startar morgonen med att en super glad och positiv Marie Vipfors glatt kommer gående förbi mitt rum runt kl.9, vilket direkt smittar av sig. Arbetar på hela förmiddagen med alla punkter på "Att göra-listan". Cecilia Gertenrehn tittar in och kollar läget lite, skönt att få lite pauser i arbetet.

Går och äter lunch och har trevliga samtal med Anna-Lena Kanje, Helene Nyrén, Azra Hambiralovic Hilding m.fl. Någon stund senare kommer en kreativ Ann Stjernqvist förbi och vill planera och fixa lite inför kommande projekt i åk7. Vi sitter och spånar och får till en modevisning för de äldre som eleverna kommer att intervjua. Mitt i arbetet dyker Kajsa Forkman in och vill bolla lite saker inför projektet, samtidigt dyker Marianne Carlsén och Marie Vipfors upp och på 10min styr vi upp de lösa trådarna som har hängt i luften inför projektet. 

Godisskålen sätts fram av Anette Broström och helt plötsligt lockas en hel del kollegor till kaffebryggaren, framför allt en viss Claudio Bermejo. Tar en paus i arbetet och passar på att äta några bitar Polly. Byter några trevliga ord med en drivande och engagerad Cristina Nordman för att sedan avsluta arbetsdagen med elevens val idrott åk6-7. Inser att man har otroligt många givande möten med en hel hög goa och sköna kollegor under en arbetsdag.