måndag 11 april 2011

Funderingar måndag

Tänk Om Dag 1
För vems skull är vi i skolan? Barnens!
Lotsa o leda unga människor – den viktigaste uppgiften i fredstid!
Dagen startade med att vi fick känna. Alla fick dela med sig tre saker som vi kände inför 1-1-lösningen.
Jag kände: Autentiskt,  I realtid, Tillförlitligt.
Många säger nytänkande, nytändning, spännande, förhoppningsfull, problemlösning, utmanande, kul, kreativitet, från it-teknik till it-pedagogik, uppstart.  Jag tänker att IT är ramen runt innehållet, det är vanskligt att ge ramen för stor betydelse. Det är fortfarande vi som trycker på knappen. När den transatlantiska telegraflinjen kom trodde man på allvar att det aldrig mer skulle bli krig nu när man kunde kommunicera med varandra.
I Tänk Om talas om bildning. Intressant tycker jag. Bildning har fram till nu för mig varit synonymt med folkbildning. Skolan närmar sig folbildningen och vill ha autenticitet, realtid, caselösningar, problembaserat lärande. Det finns hopp! Oscar Olsson startade den första studiecirkeln i Lund i början av 1900-talet, kan vi säga att cirkeln sluter sig 110 år senare... 

Vad kommer eleverna att behöva/vad behöver de för kompetens? Detta tyckte min grupp:
Språk!
Kunna uttrycka sig i tal, skrift bild
Läs- o bildförståelse
Källkritik
Social kompetens
Kunskap om världen
Avslappning, fokusera på en sak
Kunna göra sina egna val
Självkänsla

Men vad ska biblioteket ha för uppgift sen när alla lärarna har lärt sig hantera Landguiden och Ne.se? (Mediearkivet och Artikelsök är väl för mycket att hoppas på ;-) Hur ska bibblan kunna berättiga sin existens när alla fakta är ett knapptryck iväg? Jag tror att det är viktigt att vi fokuserar på väsentligheterna. Att i samverkan med pedagogerna utgöra ett stöd för eleverna i deras lärandeprocesser. Hantera det kollektiva minnet, i vilken form det nu uppenbarar sig och vara en mötesplats för tankar och idéer. Mer schackspelande på rasterna och fler läsgrupper i sexan och sjuan. Om det nu stämmer att läsförmågan gått ned i samma takt som datoranvändandet ökat krävs det krafttag. Lärarnas nyheter Utan språk ingen makt! Mer skönlitteratur och fler samtal över en kanna te.

Osorterade tankar. Nu kallar kudden.

1 kommentar:

  1. Eftertänksamt! Jämförelsen med transatlantiska telegraflinjen gillade jag! Ett knapptryck bort = bibblan, knappast. Ni är så mycket mer, givetvis! och de grundläggande känslorna inför 1-1: Autentiskt, I realtid, Tillförlitligt = trycker på Gilla-knappen!!!

    SvaraRadera