onsdag 15 januari 2014

Kompetenta elever!

Vilka duktiga elever vi har!
Ständigt påminns jag om hur fantastiskt duktiga och kompetenta våra elever är. Senaste exemplet var idag i min åtta på so:n.

Eleverna har terminens första tre lektioner arbetat med Uppdrag - fredspristagare:

Uppdrag

Två och två började de i ett delat dokument i Googles Drive, skrivfasen. De skriver tillsammans, diskuterar formuleringar, innehåll, struktur och form. Klokt och metodiskt arbetar de sig framåt i sina texter. Efter varje lektion har jag ställt "smarta frågor" till deras texter som kommentarer i deras delade dokument. Snabbt har de sett vad som utvecklade innehåll och kvalitet i deras text och snart gav de även varandra kommentarer när de satt på varsin kammare och arbetade vidare, nu som hemuppgift. Underlaget i deras reportaget hittade de i tidigare lektioner, film, flippad presentation, NE.se och andra länkar på Internet.

När skribenter och jag var överens om att innehåll var så bra som det kunde bli på tre lektioner, gick de över till publiceringsfasen. Paret valde en lämplig mall i Pages. Snabbt (max en halv lektion) satte de sina reportage så de blev snygga och publiceringsbara, ett exempel.

Snygga, innehållsrika reportage ska ju inte bara finnas på hårddisken, nej de exporterades till pdf laddades upp till Googles Drive igen, där de både används till klassens publiceringssite och till egna portfolion på Unikum. Nu delades filen med "alla som har länken" så alla som vill läsa reportagen kan göra detta.

Sist portfoliofasen - sista momentet blev att koppla det färdiga reportaget till den ursprungliga planeringen i Unikum. Samtidigt reflekterar eleverna över vad de lärt sig under reportageuppdraget och kryssar i detta i den kopplade matrisen.

Nästa uppdrag är att producera en podcast om hela arbetsområdet - rasism, kolonialism och imperialism. Det kommer de här eleverna att klara galant!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar